Čini se da trenutni toplotni talas u Srbiji ne jenjava. Iako je tog dana bilo sunčano, visoka temperatura je i dalje postojala, a vrijednost poslijepodne uglavnom je bila oko 35°C. Vruć vazduh iz zapadne i jugozapadne Evrope širi se prema istoku, a očekuje se da će se intenzitet vrućine dodatno pojačati narednog vikenda. To znači da će centar vruće vazdušne mase biti u našem dijelu Evrope.

 

 

Vikend u Srbiji bio je sunčan sa izuzetno visokim temperaturama. Najviša temperatura u subotu se očekuje između 34°C i 38°C, au nedjelju od 35°C do 39°C. U Beogradu se očekuju temperature do 37°C. Očekuju se tople noći, posebno u Vojvodini i Beogradu, sa tropskim noćnim temperaturama iznad 20°C, au Beogradu ispod 23-24°C. U jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji očekuje se hladnije vreme, maglovito i temperatura ispod 15°C. U Szenetsi se očekuje minimalna temperatura od 12°C, što je još uvijek iznad prosjeka za ovo doba godine, jer je prosječna minimalna temperatura krajem avgusta obično oko 9°C. Takođe je važno napomenuti da će nivoi UV zračenja biti veoma visoki i ljudima se savetuje da izbegavaju produženo izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite između 10 i 16 časova. U nedjelju se u regiji Kosawa očekuju jači jugoistočni vjetrovi, sa južnim udarima do 70 km/h. banana.

 

 

 

Beograd će imati moždani udar. Toplo vrijeme će se nastaviti i u ponedjeljak, sa temperaturama od 33 do 37 stepeni. Posle vedrog jutra severnu i zapadnu Srbiju u utorak će zahvatiti zahlađenje, naoblačenje i grmljavina. To će uzrokovati pad temperature za više od 10 stepeni. Iako se očekuje da će vrhunac četvrtog toplotnog talasa biti tokom vikenda, temperatura neće preći 39 stepeni Celzijusa, što je niže od prethodna tri toplotna talasa. Najviša temperatura tokom vikenda biće 10 stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine, obično između 25 i 29°C. U utorak se očekuje dolazak hladnog fronta sa Alpa i sjeverozapada, praćen obilnom kišom i grmljavinom. Zbog ovog sistema može doći i do grmljavine.

 

 

Preporučeno