Iako sam iz svog prvobitnog doma otišao prije trideset godina, uspio sam ostati u kontaktu sa svojim voljenima i poznanicima, što nam je omogućilo da održavamo komunikaciju do danas. Jednog poslijepodneva moj me rođak obavijestio da je jedna žena posjetila svoju obitelj u svom rodnom gradu u sjevernom dijelu Srbije. U početku nisam puno razmišljao o tome, vjerujući da je to neka stvar vezana uz posao. Podatke o Skypeu dao sam bratiću, ne znajući tko će biti s druge strane poziva. Tako počinje priča o D.M.-u, 67-godišnjaku koji već duže vrijeme živi u Americi.

Prije nego što je primio i jedan telefonski poziv, život mu je bio miran i bez događaja. U mladosti se preselio u drugu naciju, osnovao kućanstvo, pokrenuo vlastito poduzeće i sve je bilo na svom mjestu. Bez upozorenja, usamljeni telefonski poziv promijenio je tijek njegove egzistencije.

U mladosti sam vjerovao da nisam učinio ništa loše. Međutim, moja se percepcija promijenila kada me je nazvala osoba koja je tvrdila da je moja kćer. Rođak me obavijestio da me traži mlada žena i pitao je možemo li razgovarati. Pretpostavio sam da se radi o poslu i pristao sam se naći s njom, no nakon dva mjeseca ponovno mi se javila. Bio sam pod pritiskom da se otkrijem, pa sam zatražio Skype poziv u zadano vrijeme. Radio sam u svojoj radionici tijekom ljeta s laptopom pri ruci, čekajući njezin poziv. Kad je konačno stigla, vidjela sam njezino ime i sliku, ali nisam ništa posumnjala. Pozdravio sam je i pitao da li me traži. Kad je upitaju odakle da počne, ona nesigurno odgovara, ali se brzo ubacuje: “Vjerojatno je najbolje da ne spominjemo prošlost. Da nisi slučajno imao intimne odnose s mojom majkom, zar ne?” spominjući ime njezine majke. Uzimam trenutak za razmišljanje, s obzirom na to da se incident dogodio prije tri desetljeća, prije nego nastavimo naš razgovor. Kako ulazimo dublje, sjećanja na njezinu majku ponovno izranjaju. Kad potvrdim da smo bili u ljubavnoj vezi, ali da smo se razišli, ona otkriva šokantno otkriće. “Majka mi je priznala da bi ti mogao biti moj otac”, kaže ona. Preplavljena emocijama, priznaje da se godinama bori s tim saznanjem prije nego što me potražila da potvrdim istinu. Zatečena sam i nemam riječi – vidno emotivno postaje naša sugovornica prepričavajući priču o svom rođenju i ocu kojeg nikad nije poznavala. Prema njegovom sjećanju, u tom je razdoblju susreo ženu i nedugo nakon toga su započeli vezu. Njihov je odnos bio naizgled savršen sve do trenutka kada je odlučila prekinuti komunikaciju i progoniti drugu osobu. Napominje da mu razdvojenost nije nanijela nikakvu bol jer je veza bila nebitna i imao je druge težnje.

Kad je počela plakati, bio sam zatečen i zbunjen. Iako sam sumnjao da mi netko možda pokušava smjestiti, u isto se vrijeme činilo da je iskrena. Htjela je samo upoznati i olakšati sebi prijavu ocu – ništa drugo nije tražila. Nisam mogao više slušati pa smo se dogovorili da se opet nađemo sutradan u isto vrijeme kako bih imao vremena da saberem misli – prepričava. Budući da ga je ova informacija uhvatila nespremnog, svjesno se potrudio prisjetiti se svakog detalja i obratiti se drugima za pomoć. Povjerio se supruzi jer je nije želio prevariti – trebala mu je njezina pomoć. Njegova prva reakcija bila je šok i nevjerica. Isprva se trudio prisjetiti se svih pojedinosti, ali sve je bilo maglovito i nejasno poput magle.

Stvari o kojima se radilo bile su ozbiljne i nisam bio siguran u njihovu istinitost. Nadalje, moj odnos s dotičnom djevojkom bio je, koliko se sjećam, ništa više od ležernog. Kasnije se udala i ja sam se suzdržao od raspitivanja o detaljima njezina života. Bilo je to previše za mene da se sama nosim i morala sam se nekome povjeriti. Dakle, objasnio sam svom pouzdaniku da nisam siguran u točnost onoga što sam čuo tog dana, ali da mi moraju vjerovati kad sam rekao da nisam bio svjestan situacije. Zamolio sam ih za pomoć i nastavio prepričavati događaje onako kako su se dogodili. Moj je pouzdanik bio razumljivo zbunjen, ali i donekle razočaran jer nisu bili upoznati s mojim odlaskom iz djevojčinog života niti s okolnostima koje su ga okruživale. Ipak, odlučili smo dodatno istražiti stvar prije donošenja bilo kakvih zaključaka.

Preporučeno