Ukoliko imate bilo kakvu stalnu nelagodu u nogama ili pretjeranu pospanost , savjetujemo vam da potražite hitnu medicinsku pomoć .Naime ,  ovi pokazatelji mogu ukazivati ​​na tešku medicinsku bolest koja zahtijeva hitno liječenje . Često pojedinci zanemaruju poruke koje im tijelo šalje, dovodeći svoje zdravlje u opasnost.

 

 

 

Dijabetes tipa 2 može se razviti a da pojedinac toga nije ni svjesno, a obično se otkriva samo putem krvnog testa koji pokazuje povišeni nivo šećera ili pojavu teških komplikacija. Ronald Tamler, direktor Kliničkog instituta za dijabetes Mount Sinai, karakterizira ovo stanje kao podmuklo i tiho, često bez znakova ranog upozorenja. Iako su neki znakovi dijabetesa, kao što su česta žeđ, fluktuacije težine i prekomjerno mokrenje, široko prepoznati, postoji nekoliko suptilnih pokazatelja koji se lako mogu propustiti.

 

 

Ovaj članak će istražiti ove najčešće zanemarene tragove. Upala desni ili infekcija je tipična pojava. Prema istraživanju objavljenom u BMJ Open Diabetes Research & Care, parodontitis ili bolest desni mogu biti rani znak dijabetesa tipa 2. Studija je pokazala da ljudi sa oboljenjem desni, posebno oni sa teškim slučajevima, imaju veću vjerovatnoću da će imati dijabetes, dijagnosticiran i nedijagnosticiran, kao i preddijabetes. Dr. Tamler potvrđuje da veza između dijabetesa i bolesti desni nije novo otkriće. On tvrdi da je osnovni uzrok bolesti desni sličan osnovnim faktorima koji dovode do visokog šećera u krvi i dijabetesa. Pigmentacija kože može se promijeniti iz različitih razloga, kao što su pretjerano izlaganje sunčevoj svjetlosti, hormonska neravnoteža, medicinska stanja ili lijekovi. Ove promjene u pigmentaciji kože mogu se kretati od mrlja kože koje potamne ili posvijetle do potpunog gubitka pigmentacije. Od vitalnog je značaja da se posavetujete sa lekarom ako dođe do bilo kakvih neuobičajenih promena u boji kože, jer to može značiti osnovni zdravstveni problem. Prema dr Tamleru, prisustvo tamne boje na vratu može biti mogući pokazatelj pojave dijabetesa. Kada osoba doživi promjenu boje kože, to često može biti znak inzulinske rezistencije, stanja u kojem tijelo gubi sposobnost da odgovori na hormon koji reguliše nivo glukoze. Inzulinska rezistencija koja se ne liječi može dovesti do dijabetesa. Promjena boje kože također može biti simptom cista na jajnicima, hormonske neravnoteže, poremećaja štitnjače ili čak raka. Određeni lijekovi ili dodaci ishrani, kao što su kortikosteroidi i kontracepcijske pilule, također su povezani s ovim stanjem. Drugi pokazatelj dijabetesa je neobična nelagoda u donjim ekstremitetima.

 

 

Dr. Tamler objašnjava da otprilike 10 do 20 posto pacijenata sa dijabetesom već ima oštećenje živaca koje je rezultat bolesti, što možda neće biti odmah vidljivo u ranim fazama, ali se može pokazati kao blagi trnci, smanjena osjetljivost ili problemi s ravnotežom. Gubitak vida ili sluha može biti zastrašujuća i teška prepreka za prevazilaženje, bilo da se javlja iznenada ili postepeno. Oštećen vid može ometati nečiju sposobnost navigacije svijetom, dok gubitak sluha može učiniti komunikaciju s drugima izazovnim iskustvom. Može biti zastrašujuće snalaziti se u prilagođavanjima koja su potrebna kada se bavimo promjenama naših čula, ali je moguće prilagoditi se uz odgovarajuće resurse i podršku. Oštećenje vida uzrokovano oštećenjem mrežnice i fluktuirajućim nivoima tečnosti oko oka direktno je povezano sa povećanim nivoom glukoze u krvi. Dok se vid može vratiti u normalu kada se nivo šećera u krvi stabilizuje, dosljedan nedostatak liječenja može dovesti do nepovratnih oštećenja. Na nervne ćelije slušnog sistema takođe utiče povećan nivo glukoze u krvi, što dovodi do gubitka sluha. Iako to možda nije uobičajeno prepoznato, audiolozi su svjesni ove korelacije i mogu je identificirati.

 

 

Drijemanja koja traju duži vremenski period tokom dana obično se nazivaju dugim drijemanjima. Istraživanja su pokazala da osobe koje spavaju duže od sat vremena dnevno imaju 45% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji spavaju manje ili uopće ne spavaju. Prema studiji objavljenoj na Index.hr-u, sugerira se da uživanje u dnevnom spavanju nije glavni uzrok dijabetesa. Međutim, to može biti znak skrivenih problema kao što su apneja za vrijeme spavanja, depresija ili kronična deprivacija sna. Ova osnovna stanja usko su povezana s većom vjerovatnoćom razvoja dijabetesa.

Preporučeno