Josip Broz Tito bio je jugoslovenski komunistički revolucionar, političar, diplomata, vođa Saveza komunista Jugoslavije, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i veliki ženskaroš. Iako je prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na Titov ljubavni život Jovanka Budisavljević, Tito je pre nje voleo i ženio druge žene. Njegova prva žena se udala za njega kada je imao 14 godina.

 

 

Njegova prva žena bila je Ruskinja Pelagija Belorusova. Vjenčali su se prvo u crkvi, a zatim na građanskoj ceremoniji u junu 1919. Udala se za Tita sa samo 14 godina. On je tada imao 26 godina. Upoznala ga je kao ratnog zarobljenika kada ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara. Tito i Pelagija imaju četvoro dece. Nažalost, prvo dijete je umrlo odmah po rođenju, drugo dvoje umrlo je u djetinjstvu, a samo četvrto dijete je preživjelo. Nakon što je Tito uhapšen zbog komunističke propagande 1928. godine, Pelagija se sa sinom vratila u Rusiju. Nakon što je Tito izašao iz zatvora, bio je ljut na nju jer je njegovog sina Žarka smjestila u dom za nezbrinutu djecu. Zvanično su se razveli u aprilu 1936. Tito se po drugi put oženio Lucijom Bol (pravo ime Ana Konin) oktobra 1936. u Moskvi. Bila je udata za visokog zvaničnika Komunističke partije Njemačke koji je uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora nakon što je Hitler došao na vlast. International Red Aid je potom organizovao putovanje za njegovu suprugu u Moskvu, gde je ona uzela alias Lucia Ball. Tito i Lucija vjenčali su se 1936.

 

 

On je tada imao 44 godine, a ona 22 godine. Ubrzo nakon vjenčanja, Tito je “otišao u Jugoslaviju da radi na crno”. Pisao joj je ljubavna pisma, uvjeravajući je da je ona ljubav njegovog života. Lucija je ubijena u moskovskom zatvoru 1937. godine nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je njemački špijun. Brozova sljedeća velika ljubav bila je Herta Haas. Bogata slovenačka Jevrejka bila je 22 godine mlađa od njega. Biografi još uvek nisu potpuno jednoglasni oko toga da li su ona i Tito bili u braku. Tokom rata Tito je upoznao Zdenku Paunović, Davorkinju koja je kasnije postala Titova sekretarica i domaćica u Bijeloj kući. Četiri godine nakon što se zaljubio u Herthu Berlin, Zdenka je pronašla svoje mjesto u Vilijerovom prvom timu. Kada je počeo Drugi svjetski rat, s njim je otišla na front. S njim je prolazila kroz najteže situacije i navodno više puta mijenjala identitet. Priča se da je imala veliki uticaj na Tita, a kasnije, kada je Tito postao predsednik, sve njegove odluke su se zasnivale na njenim savetima.

 

 

Preporučeno