– U nastavku našeg današnjega članka, kao što i sami možete da zaključite p onašem današnjemu naslovu govorimo o emenciji. Bolest je to koja pogađa populaciju stariju od 50 godina….

Promjene u oralnom zdravlju mogu poslužiti kao jedan od početnih pokazatelja demencije, pokazujući se na načine koji se ne mogu odmah očekivati. Ključno je prepoznati da suha usta nisu samo stvar osobne udobnosti, već mogu biti i rani znak upozorenja na demenciju. Iako se zdravlje zubi često povezuje s ugodnim osmijehom i svježim dahom, važno je priznati duboku povezanost između oralne higijene i općeg blagostanja.

Prikupljeni su opsežni dokazi kako bi se utvrdila korelacija između dobrobiti usne šupljine i raznih bolesti, kao što su kardiovaskularni poremećaji. Zanemarivanje pravilne njege zuba može povećati vjerojatnost razvoja srčanih bolesti. Osim toga, stanje usne šupljine može poslužiti kao izdajnički znak temeljnih zdravstvenih problema, uključujući tumore i visoki krvni tlak. Prema Jimu Dunnu, kliničkom savjetniku specijaliziranom za gerijatriju, atipičan osjećaj u ustima može biti jedan od početnih znakova demencije.

  • Važno je napomenuti da demencija nije pojedinačna bolest, već širok pojam koji obuhvaća različite simptome poput pada pamćenja i kognitivnog poremećaja, koji mogu značajno poremetiti svakodnevno funkcioniranje pojedinca. Usporavanje napredovanja demencije je od presudne važnosti, iako je lijek još nedostižan. Ključno je otkriti i dijagnosticirati stanje u ranoj fazi. Healthline naglašava da opcije liječenja uključuju lijekove, kognitivni trening i terapiju. Iako suha usta nisu najčešći rani simptom demencije, ona ima značaj kao pokazatelj. Raymond Dacillo, direktor operacija zdravstvenih usluga u C-Careu, naglašava važnost izjavom:

“Iako možda nije među najčešće uočenim početnim simptomima demencije, suha usta mogu poslužiti kao rani znak upozorenja.” Osobe s nedijagnosticiranom demencijom mogu imati poteškoće s hidratacijom, što može dovesti do smanjene proizvodnje sline i posljedično dovesti do suhih usta. Ključno je moći identificirati te početne pokazatelje. Uočite li ove indikacije, nužno je hitno potražiti stručnu liječničku pomoć. Demencija, stanje koje je posljedica bolesti mozga, obično se predstavlja kao kronični ili progresivni sindrom koji dosljedno utječe na različite više kortikalne funkcije.

Te funkcije uključuju pamćenje, razmišljanje, orijentaciju, razumijevanje, računanje, sposobnost učenja, jezik i zaključivanje. Kada se govori o demenciji u kliničkim uvjetima, ona se naziva sindromom koji obuhvaća skup različitih simptoma. Utjecaj demencije nadilazi kognitivni pad, utječući na različite aspekte svakodnevnog života. Aktivnosti poput odijevanja, pranja, jedenja i održavanja osobne higijene postaju poremećene, kao i fiziološke funkcije poput mokrenja i defekacije.

Opseg intelektualnog pada razlikuje se od osobe do osobe i na njega uvelike utječe sociokulturno podrijetlo pacijenta. Demencija se može pripisati poremećajima u neuronskim krugovima i potpunom gubitku neurona u određenim regijama mozga. Kao rezultat toga, pacijenti doživljavaju ne samo psihijatrijske i neurološke simptome kao što su depresija, povlačenje, halucinacije, deluzije, uznemirenost, nemir i nesanica, već i socijalnu disfunkciju. Nažalost, demencija ide progresivnom putanjom.

Moguće je kategorizirati demencije na temelju mjesta oštećenja mozga, razlikujući kortikalne i subkortikalne tipove koji se odnose na moždanu koru odnosno područja ispod nje. Postoje jasne varijacije u manifestaciji demencije kod Alzheimerove bolesti, posebno u smislu kada se bolest prvi put pojavljuje. Uočavamo dva tipa: ranu demenciju kod Alzheimerove bolesti, koja se javlja prije 65. godine života, i kasnu demenciju kod Alzheimerove bolesti, koja se javlja nakon 65. godine.

Ranu demenciju karakterizira brzi pad kognitivnih funkcija, praćen značajnim oštećenjima u raznim višim kortikalnim procesima. To uključuje poteškoće s jezikom (afazija), pisanjem (agrafija), čitanjem (aleksija) i motoričkom koordinacijom (apraksija) koje se manifestiraju rano, na početku same bolesti. Nasuprot tome, demencija s kasnim početkom kod Alzheimerove bolesti razvija se postupno, pri čemu je oštećenje pamćenja primarni simptom.

Preporučeno