– Oliver Dragojević je preminuo prije 4 godine, a veliko sjećanje na njega ostaje i dan danas. Njegove pjesme će ostati skoro cijelu vječnost, a ono što je interesantno za njega je to, da nikada nije imao koncert u Beogradu….

Ostavština Olivera Dragojevića, vrlo cijenjenog i utjecajnog umjetnika na području bivše Jugoslavije, ostavila je trajni trag u svijetu glazbe, zauvijek povezana s očaravajućim melodijama dalmatinskih napjeva i zadivljujućom esencijom Mediterana. Unatoč njegovom odlasku s ovog svijeta prije šest godina, njegove bezvremenske pjesme i dalje odjekuju i osvajaju srca ljudi iz svih društvenih slojeva, nadilazeći generacije. Već od malih nogu očituju se Oliverove iznimne glazbene sposobnosti jer je odrastao u Veloj Luci na Korčuli.

  • Potaknut roditeljima, na svoj je glazbeni put krenuo savladavajući harmoniku u dobi od sedam godina. Bilo je to u dobi od četrnaest godina kada je njegov talent istinski zablistao, kada je izašao kao pobjednik na amaterskom natjecanju u pjevanju, najavljujući tako početak svoje slavne karijere. Na profesionalni put kreće 1963. godine postavši članom splitskog sastava Batali. Nastavljajući svoj glazbeni put, kasnije se pridružio glasovitim “Dubrovačkim trubadurima”, gdje je ne samo oplemenio svoje glazbene sposobnosti, već i stekao široku popularnost.

No, pravi uzlet njegove solo karijere doživljava 1974. godine kada je na cijenjenom festivalu Split ’74 održao zadivljujuću izvedbu pjesme “Ča če mi Copacabana”. Od te značajne prigode Oliver je ostao stalni gost festivala, a njegove pjesme postale su sastavni dio cijenjenog dalmatinskog glazbenog repertoara. Klasična glazba isprva je zarobila Oliverovo srce, no s vremenom je prešao na područje popa i optimističnih melodija, odluka koja se pokazala savršenom.

Njegovi bezvremenski klasici kao što su “Pismo moja”, “Molitva za Magdalenu”, “Carica”, “Molitva” i “Tko sam ja da ti sudim” duboko su odjeknuli kod bezbrojnih pojedinaca, ostavljajući neizbrisiv trag u njihovim životima. Unatoč Oliverovom isticanju važnosti obitelji i prijatelja te njegovim naporima da očuva privatnost, otkrića o njegovom osobnom životu pojavila su se nakon njegove smrti, ostavivši mnoge zapanjene. Njegova supruga Vesna otkrila nam je intrigantne aspekte njihove svakodnevice, poput priče o prvom susretu i ranim godinama braka.

Vesna je ispričala i kako je financijski podržavala Olivera tijekom njegova bavljenja glazbenom karijerom. Više od trideset godina Oliver Dragojević suzdržavao se od nastupa u Beogradu, što je pobudilo znatiželju javnosti. Temeljni razlog za ovu odluku bio je duboko emotivan. Nakon bombardiranja Dubrovnika, Oliver je svom tastu dao srdačno obećanje. Kako bi ponudio utjehu za razorni gubitak broda koji je njegov punac godinama gradio, Oliver se zakleo da više nikada neće krasiti pozornicu u Srbiji.

U pokušaju da uz Filharmoniju organizira koncert u Beogradu pod nazivom “Dva Olivera”, pjevač Oliver Mandić naišao je na otpor Dragojevića zbog zabrinutosti za sigurnost svoje obitelji. Oliver je u intervjuima dosljedno govorio da ovu stvar smatra zatvorenom i da nema namjeru promijeniti svoje stajalište. Glazbena ostavština Olivera Dragojevića urezana je u srca njegovih obožavatelja jer su njegov jedinstveni glas i emotivne interpretacije ostavile neizbrisiv trag u bezbrojnim životima, učvrstivši njegov status nezaboravne glazbene ikone.

Rođen 7. prosinca 1947. u Splitu, Oliver Dragojević izbio je kao istaknuta osoba na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije. Odrastajući u Veloj Luci na otoku Korčuli, njegova strast prema glazbi pokazala se već u ranoj mladosti. Potaknut roditeljima, na svoj je glazbeni put krenuo savladavajući harmoniku u dobi od sedam godina. S četrnaest godina postigao je izvanredan podvig osiguravši prvo mjesto na amaterskom natjecanju pjevača, što je označilo početak njegove izvanredne karijere.

Godine 1963. započinje njegov glazbeni put kao član splitskog sastava Batali. Potom je iskazao svoje glazbene sposobnosti i veću afirmaciju stekao nastupajući s glasovitim Dubrovačkim trubadurima. Prijelomni trenutak u njegovoj solo karijeri nastupio je 1974. godine kada je postigao značajan uspjeh osvojivši publiku izvedbom pjesme “Ča če mi Copacabana” na cijenjenom festivalu “Split ’74”. Od tada Oliver kontinuirano sudjeluje na brojnim festivalima, a njegove pjesme postale su sastavni dio dalmatinskog glazbenog repertoara.

Preporučeno