Kako su krenuli topliji danni i puno visočije temperature, sve je veći broj gmizavaca koji polako izlaze iz prirode. Nekada pre smo ih mogli samo videti po roštiljima i raznim izletima, ali u poslednje vreme zmije su sve hrabrije te sve više i više ulaze ljudima u kuće, ali i u stanove u naseljenim mestima, što je itekaako čudno.

Svi mi se definitivno pitamo kako se uopšte zaštititi od samih zmija, ali ono osnovno šta naš narod ne zna j eto, da zmije definitivno u 99% situacija nikada ne napadaju prve, nego se samo brane kada ih napadnete. Svaakako da niko lud ne napada zmiju, ali kada se nalzi u travi vi to ne znate, nagazite je i onda je već kasno kada vas ujede.

Jako je veliki procenat bez ootrovnih zmijal, ali ako vas ugrize poskok ili smuk, e tu onda definitivno nastaju problemi, i mora se reagovati u roku od par sati, jer se može desiti jako trovanje, samim time i smrt. Na Balkanu imamo jako puno osoba koje se ne boje zmija, i koji jsvakako smeju da ih uhvate čak i golim rukama, a oni vam danas donose neke savete kako se zaštititi ili oterati zmiju ako je blizu vašeg doma.

Vladica Stanković je jedan od njih, a evo šta je rekao za ovu jajok zanimljivu temu. “Mi u našoj zemlji imamo tri vrste otrovnih zmija – šarke, poskoke i planinske šargane. Najotrovniji su svakako poskoci koji se viđaju gotovo na svim nadmorskim visinama. Otrovne zmije imaju rog na glavi, dosta su kratke, najviše 70-80 centimetara, šare im idu u “cik-cak”, zdepaste su i imaju takozvane “mačkaste” oči. S druge strane, neotrovne zmije su dosta duže, mogu da narastu i preko dva metra i imaju okrugle zenice, poput naših.” izjavio je ovaj stručnjak.

Preporučeno