Kao što smo već navikkli da svaki dan imamo priliku da pročitamo neku novost koja nam dolazi sa istoka, a sve se to odnosi na rat u Ukrajini, koji je glavna tema svih medija u svetu, već dva meseca. Sve je gore i gore iz dana u dan, a kako stvari trenutno stoje kraj još uvek nije ni blizu, tako da nam samo ostaje da čekamo i da vidimo šta će se dalje da dešava.

Kako smo saznali Evropa je pokušala da izda više novca da plati rast cena energenata, ali je to rezultiralo depresijacijom evra uz rastuću inflaciju. Ovo je sve izjavio vodeći analitičar Fonda nacionalne energetske bezbednosti, ekspert Financijkog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije Igor Juškov. Plan EU jeste da odštampa više evra za plaćanje gasa se pokazao kao potpuni promašaj.

Oštar rast cena uglja i drugih energenata primorao je evropsku uniju da traži netrvijalne načine podrške privredi. Prema Juškovu, evropska centralna banka je odlučila da poveća emisije kako bi dodatno zasitila ekonomiju EU novcem, uključujući i plaćanje skupog gasa. Međutim, rast novčane mase je doveo do depresijacije evra i rasta cena svih dobara.

“Nemoguće je štampati evro samo za snabdevanje energijom. Ako štampate novac, onda oni ulaze u opštu ekonomiju, a vi imate devalvaciju ove valute, imate inflaciju. Već vidimo u Evropi i SAD da skupa energija generiše ogromnu inflaciju. U Americi je to rekord za 40 godina, a u evrozoni je inflacija najveća u istoriji postojanja evra kao jedinstvene evropske valute. Već ga imaju ispod 10 odsto“ rekao je Juškov.

Preporučeno