Poznata jugoslovenska glumica Božidarka Frjat glumila je brojnom domaćim fiomovima i serijama, a malo ko da zna da joj je život obeležiola velika tragedija. Takos e Božidarka proslavila sa ulogom u filmu Užička Republika a imali smo prilike da je gledamo i u seriji Na putu za Montevideo i drugim. Ona je rošena kao Božidarka Grublješić u Velikoj Žuljevici kod Kozare, a nije imala ni dve godine kada su joj ustaše streljale majku vidu, a otac joj je također nastradao u ratu.

Tako je sa hiljadama druge dece prebačena u dečji logor u Sisku odakle je dalje prebačena u prihvatilište crvenog krsta u Zagrebu, kao i zahvaljujući organizatorima akcije spavavanja dece iz logram a najpoznatija dobrotvorka svakako je bila Diana Budisavljević. Tu su je usvojili Katarina i Stjepan ĆFrajt, a Božidarka je svoje pravo poreklo saznala tek u 36. godini kada ju je pronašla njena teka Dara Grublješić, prvoborac Kozare. “Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu” ovako je izjavila Frajtova 1979 godine u emisiji Radio Beograd.

Njena tetka Dara je Božidarku prvi put ugledala na ekranu i do tada za nju više nije bilo sumnje da je ona preživela, pa je tako stupila i u kontakt sa njom. Božidarka Frajt ima dvoje dece, sina Tomislava i ćerku, poznatu hrvatsku glumicu, Bojanu Gregović Vejzović. Koje je vaše mišljenje o ovome, pišite nam mišljenja u komentar ispod.

Preporučeno