– Sa dolaskom proljeća, svi oni koji imaju vrt ili baštu, susreću se sa raznim štetočinama koje škode njihovim urodima. Sa svime se može izaći na kraj, a kada se primjeti zmija u vrtu, nikome nije svejedno. Uglavnom su to bjelouške, koje nisu otrovne, ali opet….

Otkrivanje zmija u dvorištima i domovima često je uznemirujuće i nepoželjno. Kako bi se učinkovito spriječile potencijalne opasnosti, ključno je razumjeti elemente koji mame zmije i strategije za obeshrabrivanje njihove prisutnosti. Razni mirisi i okolišni čimbenici u vašem dvorištu mogu namamiti zmije. Iako ih ne privlače ostaci hrane, valja napomenuti da takvi ostaci mame glodavce, koji zmijama služe kao prirodni plijen.

Prisutnost glodavaca, posebice miševa i štakora, glavni je čimbenik koji mami zmije da uđu u stambena područja. Ova mala bića ne samo da za sobom ostavljaju izmet, već ostavljaju i tragove koji zmijama služe kao neodoljiva privlačnost. Osim toga, zmije koje obitavaju i u vodi i na kopnu često su privučene primamljivim mirisima koje ispuštaju žabe ili ribe, što ih navodi da traže potencijalni plijen. Ptice, zajedno sa svojim izmetom, gnijezdima i jajima, ispuštaju mirise koji privlače pozornost zmija. I zmije i njihov plijen traže utočište u područjima s gustom vegetacijom, kao što su šikare, visoka trava i hrpe opalog lišća.

Kako biste spriječili da zmije budu privučene nekim područjem, ključno je riješiti čimbenike koji ih mame. Tijekom sezone kada zmije polažu jaja, njihovi prirodni instinkti ih tjeraju da traže hranu i razmnožavaju se, vodeći ih da gravitiraju prema mjestima gdje otkrivaju vlastite feromone. Kako bi se zaštitili od ovih gmazova, potrebno je poduzeti nekoliko mjera opreza. Neki načini zaštite od zmija uključuju održavanje čistoće dosljednim uklanjanjem ostataka hrane i smeća koji mogu privući glodavce.

  • Za učinkovito suzbijanje glodavaca preporučuje se korištenje zamki za miševe i štakore i zatvaranje svih mogućih ulaznih točaka u dom. Stvaranje okruženja bez zmija zahtijeva održavanje dobro njegovanog travnjaka, bez hrpa lišća i drva koji bi mogli poslužiti kao skrovišta. Nadalje, ključno je zatvoriti sve pukotine ili otvore u temeljima, zidovima, vratima i prozorima kako bi se spriječio pristup zmija. Uspostava sigurnog perimetra može se postići postavljanjem barijera ili mreža na željenom području. Osim toga, korištenje repelenata i unošenje biljaka s mirisima koji odbijaju zmije može dodatno poboljšati zaštitu od ovih stvorenja.

Povećajte otpornost svog vrta ili dvorišta na zmije ubacivanjem biljaka koje tjeraju zmije. Ove biljke oslobađaju aromu koju zmije smatraju odbojnom, nudeći visoko učinkovito prirodno rješenje. Sljedeće biljke se toplo preporučuju: Biljka zmija, koja se također naziva i svekrvin jezik, ima sposobnost odvraćanja zmija. Osim toga, neven ispušta snažan miris koji može odvratiti zmije od približavanja. Biljka božikovina (Ilex) svojom gustom strukturom i trnovitim listovima stvara neugodno okruženje za zmije.

S druge strane, krizanteme sadrže piretrin, prirodnu tvar koja djeluje i kao insekticid i kao sredstvo odvraćanja zmija. Stvaranje kućnog okruženja u kojem nema zmija zahtijeva prepoznavanje i uklanjanje čimbenika koji mame zmije. Dosljednom brigom o svom dvorištu, upravljanjem populacijom glodavaca i korištenjem prirodnih sredstava za odvraćanje, možete značajno smanjiti šanse susreta sa zmijama. Nadalje, odabir odgovarajućeg raslinja, zatvaranje svih potencijalnih ulaza i održavanje čistoće osigurava sigurno okruženje za vaše drage članove obitelji.

Preporučeno