Nedavno je objavljeno da su najnovija istraživanja doprinijela saznanju da najnoviji satelitski podaci ukazuju na zabrinjavajući trend u području Antarktika. Morski led koji okružuje Antarktik dostigao je neviđeno nizak nivo, što je alarmantno s obzirom na prethodnu reputaciju regiona da je otporan na globalno zagrijavanje. Walter Meyer, koji prati nivoe morskog leda u NASA-i, smatra ovu vijest gotovo nevjerovatnom. Polarni stručnjaci upozoravaju da bi nestabilnost Antarktika mogla imati dalekosežne posljedice.

 

 

Masivno širenje antarktičkog leda pomaže u regulaciji Zemljine temperature reflektirajući sunčevu energiju natrag u atmosferu i hlađenje okolne vode. Ukoliko se led nastavi topiti, to bi moglo dovesti do transformacije Antarktika iz Zemljinog hladnjaka u radijator, što bi na kraju rezultiralo povećanim zagrijavanjem. Za sada, površina leda koji pluta na površini Antarktičkog okeana je manja od 17 miliona kvadratnih kilometara, što je pad od 1,5 miliona kvadratnih kilometara u odnosu na septembarski prosjek i niže od nivoa prethodne zime. Ovo područje je otprilike pet puta veće od Velike Britanije. Meyerova gledišta su pesimistična i on ne predviđa značajan oporavak morskog leda.

 

 

Naučnici koji se suočavaju sa istorijskim izazovima u proučavanju trendova još uvek istražuju razloge za izuzetno niske nivoe leda na Antarktiku. Kako su okeani iskusili rekordne temperature i vrućinu, neki naučnici tvrde da je nizak nivo leda važan faktor koji se mora riješiti. Robi Malet sa Univerziteta u Manitobi, koji se nalazi na Antarktiku, objašnjava da se njegov tim suočio sa značajnim preprekama zbog tankog morskog leda, ekstremne hladnoće i jakih vjetrova, te da je jasno koliko je sve ranjivo. Malet upozorava na neposrednu opasnost da će se led odlomiti i isplivati ​​u more, ugrožavajući sve što mu se nađe na putu. Morski led na južnoj hemisferi formira se između mjeseca marta i oktobra, tokom zimske sezone, i ključni je dio većeg sistema koji uključuje sante leda, kopneni led i ogromne plutajuće ledene pokrivače. Svrha sistema je da djeluje kao barijera koja štiti kopneni led i sprječava zagrijavanje okeana. Međutim, prema riječima Caroline Holmes, istraživačice sa Instituta za polarna istraživanja u Velikoj Britaniji, posljedice smanjenja morskog leda mogle bi postati vidljivije tokom ljetnih mjeseci. Potencijalni ishod kontinuiranog ciklusa topljenja leda je razlog za zabrinutost.

 

 

Kako morski led nestaje, nepokrivena područja okeana upijaju sunčevu svjetlost umjesto da je odbijaju, što rezultira daljnjim zagrijavanjem vode i doprinoseći još topljenju leda. Naučni termin za ovaj fenomen je efekat ledenog albedo. Ovaj efekat bi mogao dovesti do porasta globalnih temperatura i poremetiti ključnu ulogu koju Antarktik igra kao moderator ovih temperatura. Ovo postavlja pitanje pokazujemo li karakteristike slične onima antarktičkog čudovišta. Martin Sigert, glaciolog, upozorava da bi ovaj katastrofalni ishod bio katastrofalan za planetu.

Preporučeno