I danas pišemo o glavnoj temi o kojoj pišu svi mediji u svetu već dva meseca, a to su dešavanja na istoku zemlje. Jedna britanc koji se borio sa ukrajinskim oružanim snagama u opkoljenom gradu Marijupolju bio je primoran da se zajedno sa svojom jedinicom preda Rusima jer su ostali bez hrane i municije. U pitanju je Ejden Aslin, koji je iz Njuorka, koji se pridružio ukrajinskim marincima 2018 godine, ali je prijateljima i porodici rekao d aon i njegovi drugovi ne mogu više da izdrže dok Rusi postepen jačaju svoj stisak na južni lučki grad.

Majka od Ejdena, Ang Wud je rekla za Bi Bi Si da je jedinica njenog sina izdržaala jednu paklenu borbu, ali je morala da završe za dan jer nije bilo više oružja. U jednom intervjuu je pozvala britanskog premijera Borisa Džonsona da pronađe način da “ukloni Putina”. Također, ruske trupe su od samo gpočetka marta opsedaju grad na Azovskom moru, a teritorija koju kontrolišu ukrajinske snage postepeno se smanjila na nekoliko centralnih oblasti. On je tvitovao pod imenom Cossackgundi, i pošto više nije u mogućnosti to da radi, prepustio je administraciju naloga u ruke prijatelja koji će nastaviti da komentariše rat pod njegovim korisničkim imenom.

Također, Aslin se borio za IPG sirijskih Kurda protiv Islamske države između 2015 i 2017 godine pre nego što se preselio u Ukrajinu. Njegov prijatelj Brenan Filips je rekao da Aslin ne može da izađe i ne može da uzvrati i dodao je “Siguran sam da kad bi im ostao metak, ispalili bi ga”. U video snimku snimljenom u februaru pre rata, Aslin je rekao da je “prvobitno želeo da bude policajac”, ali je na kraju odlučio da se pridruži u borbi protiv islamske države kako ne bi “sedeo ovde i žalio se na sve, već da uradi nešto povodom toga”, kao i da je prepoznao da rat sa Rusijom može značiti, mnogo nas će umreti ili biti ozbiljno povređeno. Video pogledajte ovde. 

Preporučeno