Otkako je 15. studenoga objavljeno da je Žarko Laušević preminuo, ne prestaje tuga i žalost. Žarkove kolege iz regije prisjećaju se legendarnog glumca i njegove veličine. O njegovim filmskim i kazališnim ulogama priča se i danas, a mnogi se sjećaju njegovih kultnih izvedbi i nezaboravnih stihova iz knjiga. Žarkov utjecaj na domaću kinematografiju je teško precijeniti, zbog čega se od njega opraštaju i poznati i nepoznati.

Svetlana Ceca Bojković, njena kći Katarina Žutić, Radmila Stanković i Ana Marija Rosi odale su dirljivu počast kolegici glumici. Osmrtnice četiri žene izražavaju duboki osjećaj tuge i ljubavi nakon nečijeg odlaska. Očito je da je ova osoba godinama tražila iskupljenje. Jedna se osmrtnica posebno ističe kao tajanstvena. Piše “Otišao moj dragi, dragi, dobri Žarko. Eh, brate… brate…” Potpis je jednostavno “Džu”. Iako je identitet ove osobe nepoznat, jasno je da su Žarka jako cijenili.

Prema izvoru Kurira, glumac je obitelji ostavio upute da želi da bude kremiran i da mu se sahrana održi u Beogradu. Istaknuo je želju za intimnim druženjem samo s najbližima, bez ikakvih grandioznih ceremonija i govora. Podsjećamo, ispraćaj i kremacija preminulog glumca Žarka Lauševića održat će se u ponedjeljak, 20. studenoga na Novom groblju u Beogradu s početkom u 14 sati. Nesretna smrt Žarka Lauševića, koji je 15. studenoga preminuo u 63. godini života, ostavila je značajan odjek u znanim i neznanim osobama diljem regije. Već nekoliko dana ljudi su ispraćali Žarka Lauševića, a osmrtnicu su mu u bašti održale Svetlana Ceca Bojković, njena kćerka Katarina Žutić, Radmila Stanković i Ana Marija Rosi.

U osmrtnici za ove četiri žene stoji da je njihov odlazak duboko pogodio one koje su ostavile. Unatoč iskupljenju koje su možda postigli tijekom godina, njihova se odsutnost jako osjeća, ostavljajući njihove najmilije zauvijek tužne i pune ljubavi prema njima. Prema izvoru bliskom pokojnom glumcu, on je želio da bude kremiran i da mu se sahrana održi u Beogradu. Izričito je tražio da ceremonija bude mala i intimna, ograničena na mali krug najmilijih, bez velikih ceremonija i govora. S obzirom na to da je Laušević veći dio svoje karijere proveo u Beogradu, ne čudi što je priželjkivao ovakav oproštaj.

O povezanosti glumca i Beograda često se govorilo, s obzirom da je rođen na Cetinju, što je i sam priznao. U Beogradu su ga često nazivali Crnogorcem, dok su ga u Crnoj Gori zvali Beograđaninom. Njegov otac je pokušao znanstveno utvrditi da su Srbi. Kao rođeni Cetinjanin, bio je dirnut mnogim perspektivama i radije je odavao priznanje tamo gdje je trebalo. Uživao je i kad su ga otkrivali na neočekivanim mjestima, a najviše od svega uživao je u ideji da nije nigdje, kako je jednom izjavio.

Ispraćaj i kremacija glumca Žarka Lauševića održat će se u ponedjeljak, 20. studenoga na Novom groblju u Beogradu s početkom u 14 sati.

Preporučeno