Mi vam u nastavku današnjeg članka donosimo jednu jako zanimljivu priču, a i sami ste po naslovu mogli da zaključite o čemu se ovde radi. Kako tvrde stari, Vasilioje Čudotvorac nikome ne oprašta i strogo je kažnjaao vernike, a svima je jako dobor poznato da nema veće hriščanske svetinje od moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, jer kada je reč o broju hodočansika, manastir Ostrog nalazi se na trećem mestu u svetu, a posle Jerusalima i Svete gore.

Ali, kako tvrde ostroški monasi, koliko god ljudi želeli da posete Ostrog, to mogu uraditi samo kada ih Sveti Vasilije pozove. Sveti Vasilije jedan je od najpoštovanijih svetinja u našem narodu, a među Srbima je poznat i kao čudotvorac. On je rođen 1610. godine kao Stojan Jovanović u selu Mrkonići, koje se nalazi kod Trebinja.

Kada je on imao samo 12 godina, njegovi roditelji su ga poslali u osamleni manastir Zavalu, a samo nekoliko godina kasnije on prelazi u manastir Tvrdoš gde je pohađao manastirske škole. Potom on ističe zvanje arhimandrita i kreće u obilazak velikih pravoslavnih centara na Svetoj Gori i Rusiji. Godine 1638. godine u Pećkoj patrijašriji je rukopoložen za mitropolita. Umro je 1671. godine u Ostrgu gde je i dan danas čuvaju njegove mošti.

U tom manastiru su zabeležena i prepričana mnoga čuda, a čuda svetog vasilija zapažena su odmah kada je on napustio ovozemaljski život, a evo i koja: iz stene uz koju se upokojio, počela je da raste vinova loza. Sedam godina kasnije, u snu se javio igumanu u Župi, kod Nikšića, zatraživši mu da ide pod Ostrog i otvorio njegov gorb. Iguman je pronašao nataknuto telo svetitelja, oko koga se širio miris mladog bosiljka. Čak i danas pri poseti Ostroga, vernic tvrde na slućuju isti, blagi miris nalik bosiljku.

Preporučeno