Kao što i sami možete da vidite, danas ćemo da govorimo o vremenskim prilikama i neprilikama koje se očekuju u celoj regiji, a konkretno o Srbiji će da bude reči. Prema rečima dežurnih sinoptičara u ovoj zemlji, se od 28 decembra očekuje veliko zahlađnje u celoj zemlji. Tako bi nova godina moglad a bude u velikom minusu. a prema rečima meteorologa Čubrila, drugi deo januara mogao bi da nam donese jako velike minuse i pravu zimu.

“U četvrtak bi se preko nas premestila slaba oblačnost koja bi donela samo retku pojavu vrlo slabe kiše ili rosulje, dok bi nad većim delom zapadne polovine regiona mraz izostao. Dnevni maksimum u manjem porastu ili bez promene uglavnom do +4 do +8 stepeni Celzijusa” – predviđa Čubrilo.

Prema njegovim rečima u periodu od 23 do 27 decembra Srbiju bi moglo pogoditi i veliko kišno nevreme, a u pojedinim delovima zemlje sledi i ledena kiša. Jutarnje temperature u tom delu meseca će se kretati od nule do 5 stepeni. “Trenutno većina modela oko 27.12. imaju hladan front koji bi doneo prolazno pogoršanje, padavine i zahlađenje. Snega bi prolazno bilo na planinama, a za nizije je on upitan” – kaže Čubrilo.

Prema njegovim rečima, od 30 decembra sledi prava zima na području cele zemlje: “Dugoročni ECMWF početkom januara ima kraći period kada bi moglo biti uslova za još neka prolazna zahlađenja, dok bi tek od polovine januara 2023. prema trenutnom stanju globalnih parametara moglo biti uslova za jače, dugotrajnije, zahlađenje. To je izuzetno dalek interval i promene su više nego očekivane ali u ovom momentu model ima neobično jak signal posebno kada su u obzir uzme udaljenost perioda”, smatra Čubrilo.

Preporučeno