– Za danas slijedi jedna jako zanimljiva priča, o jednoj glumici koja je obilježila skoro cijelu svoju karijeru. Nije imala jako puno sreće u ljubavi, a pravu ljubav je dočekala tek na pragu osme decenije. Slijedi i priča o njoj. 

Ljubica Jović, poznata i kao Jugoslovenka Marije Šel, od samog početka karijere plenila je publiku svojim izuzetnim talentom. Njen debi kao glavna glumica na platnu pokazao je njenu briljantnost, što je navelo kritičare da tačno predvide njen uspon kao jedne od najuglednijih glumica na našim prostorima. I njihova predviđanja su se pokazala istinitim. Njena neosporna privlačnost i izuzetan intelekt postali su njena nenadmašna prednost.

  • Gluma mi nikada nije bila san iz detinjstva, za razliku od mnogih drugih devojaka. Međutim, moj pogled na pozorište se potpuno promijenio nakon mog prvog susreta s njim. Od tog trenutka, težio sam da njegujem svoj jedinstveni stil, a ne da jednostavno oponašam druge. Takve je osećanja Ljubica izrazila na svom putu ka glumačkom putu.

Od prelomne uloge u filmu “Rajska pukotina” do danas, razvila je karijeru vrijednu divljenja i nastavlja neumorno da se bavi svojim zanatom čak iu svojoj devetoj deceniji.

Poslednjih godina krasila je naše ekrane u raznim televizijskim serijama kao što su “Kud puklo da puklo”, “Ponos Ratkajevih”, “Najbolje godine”. Međutim, njena glumačka karijera datira još iz vremena Jugoslavije, gde je zabeležila zapažene nastupe u “U registraturi”, “Fiškalu”, “Gorčini u grlu” i brojnim drugim serijama i TV filmovima od kasnih pedesetih do sedamdesetih. . Ipak, upravo na pozorišnoj sceni ona zaista blista, dobijajući gromoglasne aplauze i ovacije kad god zauzme svoje mesto.

Budući da sam bio uključen u evoluciju televizije od njenog nastanka 1956. godine, svjedočio sam svakoj fazi njenog razvoja. U tim ranim godinama, sve emisije su se emitovale uživo, što je zahtijevalo detaljnu pripremu i duboko razumijevanje scenarija, kao i precizna prilagođavanja kadriranja pomoću tri elektronske kamere. Vrijedi napomenuti da su u to vrijeme sve emisije i serije prikazivane u crno-bijeloj tehnici. Međutim, “U registratura” je označila značajnu prekretnicu kao prva serija koja je snimljena u boji. Promjene koje su se od tada dogodile bile su monumentalne. Uprkos tome, nastavit ću djelovati sve dok se to od mene traži, naglasila je ona ovom prilikom.

Rođena 20. aprila 1936. godine u Banjoj Luci, kasnije je pohađala Gimnaziju u Karlovcu. Glumačku karijeru započela je u Omladinskom studiju Karlovačkog pozorišta, gdje je igrala ulogu Majke Til u “Plavoj ptici”. Nakon toga je nastavila studij glume na Kazališnoj akademiji u Zagrebu prije nego što je postala članica Zagrebačkog dramskog kazališta.

Fascinantne romantične veze

Što se ličnog života tiče, Ljubica je prvi put stupila u brak u studentskim godinama, prihvativši prosidbu voditelja Saše Zalepugina, a potom je imala kratak brak sa muzičarem.

Godine 2005. dogodio se značajan događaj kada je razvila duboka osjećanja prema Fedoru Čapeku, osobi koju je poznavala još od studentskih dana. Duboka priroda ove naklonosti evidentna je u njenom izboru da u 69. godini života ponovo uzme vjeru i prihvati nepredvidljivost ljubavi.

Živeći u neposrednoj blizini Ciriha, ona nalazi veliku radost u preuzimanju uloge bake unuci Fedorovoj, iako nema vlastite djece.

Preporučeno