Ljudska jetra poznata je kao “organ detoksikacije” zbog svoje ključne uloge u uklanjanju toksina iz tijela. Očuvanje zdravlja jetre od iznimne je važnosti, što se može postići usvajanjem zdravih životnih navika, uravnoteženom prehranom i adekvatnom hidratacijom. Konzumirajte prirodne napitke poput vode, biljnih čajeva i svježe cijeđenih sokova, a ograničite unos alkohola.

Koji znakovi ukazuju da je jetra nezdrava? Indikacije i manifestacije bolesti jetre mogu uključivati: Žutica je stanje koje karakterizira žutilo kože i bjeloočnica. Kronični umor ili pretjerani osjećaj umora koji traje dulje vrijeme čest je simptom kod pojedinaca. Nelagoda i upala u trbušnoj regiji, osobito u donjem desnom kvadrantu. Otok ili edem koji se javlja u nogama i gležnjevima. Koža koja uporno svrbi bez vidljivog uzroka uobičajeno je zdravstveno stanje. Osjećaj može varirati od blagog do jakog, a može biti lokaliziran ili raširen po cijelom tijelu.

Urin koji izgleda tamne boje. Stolice koje su blijede boje, krvave ili tamne poput katrana. Mučnina i povraćanje su dva simptoma koja se često javljaju zajedno. Stanje gubitka apetita može biti složen i višestruk problem. To može biti posljedica niza čimbenika, kao što su fiziološke promjene u tijelu, emocionalni stres ili čak nuspojave lijekova. Može se manifestirati u različitim stupnjevima, od blage nezainteresiranosti za hranu do potpunog nedostatka želje za jelom. Razumijevanje temeljnih uzroka i mogućih tretmana može biti presudno u rješavanju ovog stanja.

Pojedinci koji pokazuju sklonost lakom stvaranju modrica često se promatraju u medicinskim ustanovama. Ovu tendenciju karakterizira povećana osjetljivost na nastanak modrica, koje mogu biti uzrokovane čak i manjim ozljedama ili udarcima. U određenim slučajevima, simptomi bolesti jetre mogu biti toliko neznatni ili nejasni da se temeljno stanje ne otkrije niti mu se ne posveti odgovarajuća pozornost. Međutim, kako zatajenje jetre napreduje, simptomi će se pojačati i postati teži. Kako bi procijenio razinu štete i ustanovio je li operacija jetre neophodna, vaš će liječnik vjerojatno provesti niz procjena koje mogu uključivati:

Kompletna krvna slika zajedno s hepatogramom, koji uključuje ispitivanje jetrenih enzima kao što su transaminaze (ALT i AST), alkalna fosfataza, amilaza, bilirubin, ključna je analiza za procjenu cjelokupnog zdravlja. Fizički pregled, zajedno s testiranjem funkcije jetre.
Dijagnostički slikovni alat poznat kao CT skener koristi se posebno za ispitivanje abdominalne regije. Ultrazvuk abdomena medicinski je dijagnostički test koji koristi visokofrekventne zvučne valove za stvaranje slika unutarnjih organa i struktura smještenih u području abdomena. Biopsija tkiva uključuje vađenje malog uzorka tkiva iz određenog dijela tijela u dijagnostičke svrhe.

Komplikacije koje proizlaze iz bolesti jetre su višestruke. Neke od uobičajenih komplikacija uključuju ascites, što je nakupljanje tekućine u abdomenu; jetrena encefalopatija, što je degeneracija funkcije mozga zbog otrovnih tvari koje se normalno metaboliziraju u jetri; i portalna hipertenzija, što je visoki krvni tlak u sustavu portalne vene koji dovodi krv u jetru. Ostale komplikacije mogu uključivati ​​žuticu, pothranjenost i osjetljivost na infekcije. Bolest jetre, koja se javlja kada oštećenje jetre postane kronično, može rezultirati stvaranjem ciroze jetre ili ožiljaka na jetri. U uznapredovalim stadijima ovo stanje često rezultira zatajenjem jetre, što u konačnici može biti kobno.

Rak jetre može biti potencijalna komplikacija ciroze. U nekih su osoba simptomi ciroze početni pokazatelji bolesti jetre. Sreća je što je rak jetre rijedak i obično se može riješiti različitim tretmanima kao što je djelomično uklanjanje jetre, terapija zračenjem, kemoterapija i/ili transplantacija jetre. Liječenje stanja povezanih s jetrom složeno je i raznoliko područje. Iako nema konačnih odgovora o tome kako liječiti sve bolesti jetre, postoji niz medicinskih intervencija koje se mogu prilagoditi individualnim potrebama pacijenta.

Te intervencije mogu varirati od promjena načina života, kao što su prilagodbe prehrane i režima vježbanja, do medicinskih postupaka poput transplantacije jetre i terapije lijekovima. Odgovarajući postupak ovisi o specifičnom stanju koje se liječi, kao io cjelokupnom zdravstvenom stanju pacijenta. Liječenje bolesti jetre razlikuje se ovisno o specifičnoj dijagnozi i stadiju bolesti kod svakog pojedinca. Kao i kod većine medicinskih stanja, što se bolest ranije otkrije, veća je vjerojatnost uspješnog izlječenja. U slučaju bolesti jetre u ranom stadiju, promjene načina života kao što su izbjegavanje konzumacije alkohola, održavanje zdrave prehrane i gubitak težine (ako se smatra potrebnim) često mogu dovesti do rješenja problema. Međutim, ako je bolest uznapredovala u napredniji stadij, ili ako je prisutan rak jetre ili druge komplikacije, vjerojatno će biti potrebne metode liječenja poput operacije jetre, specifičnih lijekova i drugih medicinskih tretmana.

Preporučeno