U današnjem lanku vam donosimo jednu priču , zbog koje ćete , nakon što je pročitate shvatii da je u životu vrlo važno cijeniti ono što imamo, a posebno zdravlje, kada čujemo o nesrećnim iskustvima drugih. Život Paula Alexandera doživio je tragičan preokret 1952. godine, kada je obolio od vrlo zarazne bolesti dječje paralize koja se brzo širila svijetom, ostavljajući mnoge paralizirane. Po povratku kući i majci otkrivši njegove simptome, ona mu je ispravno dijagnosticirala bolest. Ubrzo nakon toga, Paul je izgubio svijest i probudio se u razornoj stvarnosti: njegovo nekada potpuno funkcionalno tijelo sada je bilo zatvoreno i nepokretno unutar željeznih pluća.

 

 

Više od sedamdeset godina, Paul se oslanjao na ovaj izvanredan izum kako bi ponovio funkciju svojih pluća, omogućavajući mu da diše i preživi. Uprkos dostupnosti praktičnijih i prenosivih pomagala za disanje, Paul je ostao vjeran svojim željeznim plućima. Pacijent je od glave do pete obuhvaćen metalnom posudom. Međutim, on je postao toliko upoznat sa ovim mašinama da odbija da koristi bilo koji drugi uređaj koji od njega zahteva da ima “rupu u grlu” za disanje. U ranim fazama razvoja željeznih pluća, pacijenti su bili ograničeni na najviše dvije sedmice unutar uređaja prije nego što su tražili alternativne metode oporavka. U početku, pacijenti kojima je bila potrebna respiratorna pomoć nisu imali izbora osim da se oslone na ove metalne mašine. Srećom, tehnološki napredak doveo je do razvoja modernih respiratora, omogućavajući pacijentima da žive bez stalnog zatvaranja na ove uređaje.

 

 

 

 

Trenutno postoje samo dvije osobe koje su odlučile voditi svoje živote na tako poseban i nekonvencionalan način: Paul Alexander i Marta Lilliard. Godine 2015. Paul se suočio sa strašnom preprekom kada su mu metalna pluća, koja su vremenom ostarjela, počela otkazivati. Zadatak pronalaženja zamjene za ovaj uređaj činio se nepremostivim, jer nisu proizvedeni od 1960. godine. Ipak, uspio je uspostaviti kontakt s Bradyjem Richardsom, koji je bio vlasnik Laboratorije za ispitivanje okoliša. Saradnjom su uspjeli vratiti Paulova vještačka pluća na prvobitni nivo funkcionalnosti. Uz brz napredak moderne tehnologije, nadamo se da će ove vrste bolesti uskoro biti stvar prošlosti.

 

 

Preporučeno